A Zirci Ciszteri Apátság vezetősége az Apáti Hivatalirodáinak megtervezése után újabb lehetőséget kínált Irodánk számára. Meghívásos építészeti pályázaton mérettettünk meg. Több kiváló pályamű mellett Irodánknak ítélte oda az első helyezéssel járó tervezési megrendelést.

A helyszín Balatonalmádi, a part mentén körbefutó vasúti sínek szomszédságában elhagyatott iskolaépület, mely a ’60-as évekbeli szocialista gyerektáborok hangulatát idézi. Az eredeti funkció tulajdonképpen nem is áll távol a neki szánt új funkciótól: Megbízóink a rend oktatási intézményeiben tanuló diákok nyári táboroztatását óhajtják itt megoldani, az év többi szakában pedig egyéb rendezvények lebonyolítására alkalmas létesítményt akarnak létrehozni.

Egyedi design

A belső terek építészeti kialakításánál igazi nehézséget az okozott, hogy az épületnek egyszerre kellett megfelelni a gyerekek igényeinek és a többi rendezvényre érkező felnőtt látogatóknak is, ezáltal a legtöbb térnek és berendezésnek többfunkciós szerepet kellett betöltenie.

Funkcionális design

Funkcionális belsőépítészeti tervezés

A lakóegységek esetében ezt úgy oldottuk meg, hogy minden szobába négy-négy – a falból lehajtható- emeletes ágyat, valamint további két box spring ágyat helyeztünk el. Ezen lakóegységeket igény szerint kétágyas hotel szobává lehet alakítani a négy felhajtható ágy visszahajtásával, valamint a maradék két ágy térbe állításával. A hotelszoba egyéb berendezési tárgyait, melyeket a gyerekek számára nem hozzáférhetővé kellett tenni– tévé, telefon, asztali lámpa- az ágyak feletti beépített tárolókban lehet elzárni.

Letisztult belsőépítészet

 

Míg a gyerekszobák anyaghasználatát illetően az irányelv a fenntarthatóság és időtállóság volt, a nevelői szobákban bátran alkalmaztunk finomabb anyagokat: padlószőnyeget és dekorfüggönyt, illetve a színek tekintetében is a visszafogottság volt a cél.

Közösségi terek tervezése

A tábori menza szintén többfunkciós szereppel bír. A nyári időszak kivételével a étteremként, és konferenciateremként egyaránt funkcionálhat. Aktuális szerepét a mobíliák színe, és elrendezésük módja határozza meg, illetve a mennyezetig érő hangszigetelt mobilfal teszi lehetővé.

Puritán belsőépítészet

Az egyéb közösségi terekben a keresztény szellemiség szigorához méltó puritán, visszafogott forma és anyaghasználat mellett a liturgia színeivel operáltunk, hogy a gyerekek számára is befogadható környezetet alakítsunk ki.

További képek