A belsőépítészeti kivitelezést, mint tevékenységet szinte mindenki az építőipari kivitelezési tevékenységekhez köti. Ez sajnos teljesen tévesen épült be a köztudatba.

A belsőépítészeti kivitelezés egy teljesen más lépték. Mások a szerkezeti csomópontok összetettsége, kialakítása így más megközelítést igényelnek és más dimenzióban kezelendők.

Talán a legjobban az mutatja a különbséget, hogy egy épület (pláne egy középület) nem az ember méretéhez közel eső lépték. Míg egy ablaksor beépítésénél elnézhető, ha a két egymást követő ablak magassági elhelyezkedése között cm különbség van, addig egy bútor illesztésénél ez elfogadhatatlan. Míg az építészeti kivitelezésben cm-ekről, legjobb esetben fél cm-ekről beszélünk, addig a belsőépítészeti kivitelezésben a mm-es hibák is bántják az ember szemét (kivétel talán a függöny… ), mert minden testközelben van.

A hangsúly a részleteken van

A belsőépítészet sokkal finomabb hozzáállást kíván meg minden szakipartól és az azt bonyolító vezetőtől. Nem véletlen, hogy egy (megfelelő szinten teljesítő) asztalos órabére magasabb, mint egy kőművesé. Ahol az építészeti kivitelezés részletgazdagsága és precizitása záródik egy belső térben (gipszkarton munkák, burkolás, festés) az a belsőépítészetben az alap és ehhez képest kell tovább elmélyülni a részletekben.

 

A belsőépítészeti kivitelezés leglátványosabb részei az egyedi elemek, szinte minden esetben műhely körülmények között készülnek a helyszíni adottságok figyelembevételével; tehát az ügyfél és a hagyományos értelemben vett építésvezető felügyelete nélkül! Ebből eredően rossz asztalosipari vagy acélipari kivitelező választása esetén a nem megfelelő minőség vagy a tervtől való eltérés csak a beépítés idején derül ki. Az ebben a fázisban kiderülő problémákat, tervtől való eltéréseket pedig a tapasztalataink szerint szinte soha nem a megfelelő módon kezelik a kivitelezők és az építtetők. A kivitelező ilyenkor széttárja a karját, hogy sajnos ez már ilyen, új gyártására már nincs idő (sem kedv…), az építtető pedig elfogadja ezt, mert szeretne már költözni és használatba venni az ingatlant, és elfogyott a türelme, ideje vészforgatókönyv kitalálására. Ennél a pontnál veszik el a belsőépítészeti terv lényege! Általában a magára hagyott kivitelező az összetett és legszebb csomópontokat egyszerűsíti a leginkább nem megfelelő módon. (Itt fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem az egyszerűsítéssel van a probléma. Minél egyszerűbb egy csomópont, annál üzembiztosabb a működés és annál biztosabb a megfelelő megvalósíthatóság, de ezt az egyszerűsítést csakis a formával és az esztétikával összhangban lehet megtenni.)